Bent u naast koffieliefhebber ook gek op thee, of geeft u zelfs de voorkeur aan thee boven koffie? Dan is onze winkel voor u een echte schatkamer. Wij hebben een mooie selectie heerlijke theesoorten uit diverse landen.

Ethiopische Thee


Traditioneel drinkt de Ethiopiër zijn thee zwart, getrokken met kruiden als kaneel, kruidnagel en kardemom – en “afgeblust” met heel veel suiker of honing.

Addis_Thee

Geschiedenis
Thee wordt verbouwd in het zuidwesten van Ethiopië, waar twee grote theeplantages liggen die samen zo’n 5700 ton thee per jaar produceren: Gumaro en Wush wush.

De oudste theeplantage is Gumaro. Waarschijnlijk hebben de Britten in 1928 vanuit India theezaden meegebracht naar Gumaro en die zaden uitgedeeld aan lokale boeren. In 1957 ontstond er door samenwerking tussen een in Ethiopië wonende Libanees en een Belg een theeplantage die 25 hectare besloeg. De Ethiopische regering besloot in 1981 deze plantage verder te ontwikkelen tot zijn huidige omvang van 860 hectare. Dankzij de vruchtbare grond, het goede klimaat (er valt jaarlijks zo’n 2100 mm regen) en de hoogte van 1700 meter is De Gumaro-plantage producent van vele tonnen uitstekende thee per jaar.

De grootste plantage van Ethiopië, de Wush wush plantage, is te vinden op een hoogte van 1900 meter. Deze hoogte, de bodem en het klimaat bieden de ideale ecologische omstandigheden voor de productie van thee van heel goede kwaliteit. De plantage, in 1973 begonnen als proef, werd in 1981 door de overheid verder ontwikkeld en uitgebreid tot de huidige 1249 hectare. In de twee fabrieken van de plantage worden de malse theeloten verwerkt tot losse thee of theezakjes.

Sinds 2004 worden kleine zelfstandige boeren uit de omgeving gestimuleerd om thee te verbouwen. Zij krijgen theeplanten van de plantages en kunnen er ook voor technisch advies terecht. Op deze manier biedt de regering de boeren de kans extra inkomsten te verwerven en bevordert tegelijkertijd de productie van Ethiopische thee.

Van de plantage naar de winkels
Wanneer de theeloten in de fabrieken op de plantages zijn verwerkt tot zwarte – of groene – thee worden ze in Addis Abeba verpakt en gedistribueerd voor de theemerken. Om tegemoet te komen aan de diverse smaken zijn er steeds meer soorten kruidenthee op de markt. Wij verkopen thee van het merk Addis, een van de drie grote theemerken van Ethiopië. Addis heeft inmiddels vele fans over de hele wereld.

Terug naar de Czaar Peterstraat…
En zo hebben we u in vogelvlucht geleid langs de weg die de theeblaadjes afleggen voordat ze in kleurige pakjes Addis-thee van de Ethiopische hoofdstad naar Amsterdam worden verscheept. We nodigen u graag uit in onze winkel om een keuze te maken uit de acht soorten Ethiopische thee die wij verkopen. Naast zwarte en groene thee, verpakt als theezakjes en als losse thee, vindt u bij Kaffa ook kruidige tijmthee, zachte kamillethee en frisse muntthee.

Japanse, Chinese en
Indiase theeKlassieke Aziatische theesoorten mogen natuurlijk niet ontbreken in ons assortiment.

Japanse Sencha 
Deze Japanse groene thee is de meest gedronken theesoort in Japan. In tegenstelling tot zwarte thee worden de theebladeren niet gefermenteerd maar vrij snel na het plukken kort gestoomd om oxidatie tegen te gaan. Daarna worden de blaadjes tot platte naaldjes gerold en gedroogd. De beste sencha wordt vroeg in de lente geplukt. De thee smaakt een beetje grassig en licht bitter. Hoe ouder de thee en hoe heter het water waarmee de thee wordt gezet, des te bitterder de smaak. Sencha bevat veel anti-oxidanten en wordt dan ook als erg gezond beschouwd.

Chinese Jasmijnthee
De Chinezen drinken deze half gefermenteerde thee al duizend jaar lang, en de hele dag door. Je kunt Jasmijnthee dus met recht de nationale drank van China noemen. Tijdens het drogen worden verse jasmijnblaadjes aan de thee toegevoegd, waardoor de zachte, elegante jasmijnsmaak ontstaat. In uw theeglas of -kop krijgt jasmijnthee een lichte, bijna gele kleur, en ruikt u de intense geur van jasmijn.

Lapsang Souchon
Een echte krachtpatser, afkomstig uit de Chinese provincie Fujian. Het woord `Lapsang’ is een verbastering van Zhengshan, wat ‘echt’ betekent. Een kwalificatie die werd toegevoegd om de thee te onderscheiden van mindere theesoorten. Voor deze zwarte thee wordt het grote blad van de allermooiste China-thee gebruikt. In de volksmond wordt de thee ook wel `rookthee’ genoemd, naar de klassieke rokerige smaak die wordt verkregen doordat de theebladeren na oxidatie in bamboemanden boven een vuur van naald- of cipressenhout worden gerookt. Een heerlijke thee voor koude winteravonden, en een die prima past bij gekruid eten en sterke kaassoorten. Tip: drink hem eens samen met een single malt whisky.

Darjeeling
Ook wel bekend als de thee van de bergmist. Kruidig, fruitig en een klein beetje wrang. Darjeeling-thee is afkomstig van de hellingen van de Himalaya’s rond de stad Darjeeling in het noorden van India. Overdag schijnt hier de zon fel, maar de nachten zijn koud. In dit klimaat groeien de theebladeren heel langzaam, waardoor de thee haar kenmerkende zachte `muskaatwijnachtige’ smaak krijgt. Darjeeling-thee behoort tot de beste en duurste theesoorten ter wereld, de champagne onder de theesoorten zeg maar.

Earl Grey
Bent u ook zo gek op Earl Grey-thee, net als Jean-Luc Picard uit Startrek: The Next Generation en James Bond? Deze zwarte thee wordt op smaak gebracht met bergamotolie uit de schil van de citrusachtige vruchten van de bergamotplant. De thee is vernoemd naar de Britse graaf (earl) en staatsman Charles Grey. Volgens de legende kreeg hij tijdens een handelsmissie naar Azië het recept van de thee cadeau van een mandarijn wiens zoon van de verdrinkingsdood zou zijn gered door een van Greys medewerkers. Helaas kunnen we dit mooie verhaal naar de prullenmand verwijzen, want Charles Grey is nooit in China geweest. Bovendien kende men destijds het gebruik van bergamotolie in thee helemaal niet in China. Earl Grey is een mix van Indiase zwarte theesoorten als Darjeeling, Assam, Nilgiri en Ceylonthee.