Kaffa, Harrar, Sidamo, Yergacheffe en binnenkort Forest en Maji Wild

In Ethiopië, bakermat van de koffie en de koffieceremonie, groeit de koffie op een hoogte van ongeveer 1500 meter. Dit zorgt voor een hoge kwaliteit van de bonen, een mild karakter en een onvergelijkbaar heerlijk aroma.

Kaffa’s koffiesoorten Harrar, Massai, Kaffa en Sidamo zijn stuk voor stuk zorgvuldig geselecteerd door Marcos Desta, eigenaar/oprichter van Kaffa. ‘Ik ben opgegroeid in Ethiopië, waar de koffieplant zijn oorsprong heeft. Mijn ouderlijk huis werd omringd door koffiestruiken. Ik weet van kinds af aan al veel van Ethiopische koffiebonen, en heb er na mijn vestiging in Nederland mijn beroep van gemaakt. Tot mijn vreugde mag ik inmiddels al veel mensen tot mijn vaste klantenkring rekenen, waaronder zowel fijnproevers als ‘gewone’ koffieliefhebbers. En sinds enige tijd leveren we ook aan bedrijven, café’s en restaurants’.

Kaffa_vrij

Exotische Thee


Bent u naast koffieliefhebber ook gek op thee, of geeft u zelfs de voorkeur aan thee boven koffie? Dan is onze winkel voor u een echte schatkamer. Wij hebben een mooie selectie heerlijke theesoorten uit diverse landen.

Ethiopische Thee


Traditioneel drinkt de Ethiopiër zijn thee zwart, getrokken met kruiden als kaneel, kruidnagel en kardemom – en “afgeblust” met heel veel suiker of honing.

Addis_Thee

Geschiedenis
Thee wordt verbouwd in het zuidwesten van Ethiopië, waar twee grote theeplantages liggen die samen zo’n 5700 ton thee per jaar produceren: Gumaro en Wush wush.

De oudste theeplantage is Gumaro. Waarschijnlijk hebben de Britten in 1928 vanuit India theezaden meegebracht naar Gumaro en die zaden uitgedeeld aan lokale boeren. In 1957 ontstond er door samenwerking tussen een in Ethiopië wonende Libanees en een Belg een theeplantage die 25 hectare besloeg. De Ethiopische regering besloot in 1981 deze plantage verder te ontwikkelen tot zijn huidige omvang van 860 hectare. Dankzij de vruchtbare grond, het goede klimaat (er valt jaarlijks zo’n 2100 mm regen) en de hoogte van 1700 meter is De Gumaro-plantage producent van vele tonnen uitstekende thee per jaar.

De grootste plantage van Ethiopië, de Wush wush plantage, is te vinden op een hoogte van 1900 meter. Deze hoogte, de bodem en het klimaat bieden de ideale ecologische omstandigheden voor de productie van thee van heel goede kwaliteit. De plantage, in 1973 begonnen als proef, werd in 1981 door de overheid verder ontwikkeld en uitgebreid tot de huidige 1249 hectare. In de twee fabrieken van de plantage worden de malse theeloten verwerkt tot losse thee of theezakjes.

Sinds 2004 worden kleine zelfstandige boeren uit de omgeving gestimuleerd om thee te verbouwen. Zij krijgen theeplanten van de plantages en kunnen er ook voor technisch advies terecht. Op deze manier biedt de regering de boeren de kans extra inkomsten te verwerven en bevordert tegelijkertijd de productie van Ethiopische thee.

Van de plantage naar de winkels
Wanneer de theeloten in de fabrieken op de plantages zijn verwerkt tot zwarte – of groene – thee worden ze in Addis Abeba verpakt en gedistribueerd voor de theemerken. Om tegemoet te komen aan de diverse smaken zijn er steeds meer soorten kruidenthee op de markt. Wij verkopen thee van het merk Addis, een van de drie grote theemerken van Ethiopië. Addis heeft inmiddels vele fans over de hele wereld.

Terug naar de Czaar Peterstraat…
En zo hebben we u in vogelvlucht geleid langs de weg die de theeblaadjes afleggen voordat ze in kleurige pakjes Addis-thee van de Ethiopische hoofdstad naar Amsterdam worden verscheept. We nodigen u graag uit in onze winkel om een keuze te maken uit de acht soorten Ethiopische thee die wij verkopen. Naast zwarte en groene thee, verpakt als theezakjes en als losse thee, vindt u bij Kaffa ook kruidige tijmthee, zachte kamillethee en frisse muntthee.

Japanse, Chinese en
Indiase theeKlassieke Aziatische theesoorten mogen natuurlijk niet ontbreken in ons assortiment.

Japanse Sencha 
Deze Japanse groene thee is de meest gedronken theesoort in Japan. In tegenstelling tot zwarte thee worden de theebladeren niet gefermenteerd maar vrij snel na het plukken kort gestoomd om oxidatie tegen te gaan. Daarna worden de blaadjes tot platte naaldjes gerold en gedroogd. De beste sencha wordt vroeg in de lente geplukt. De thee smaakt een beetje grassig en licht bitter. Hoe ouder de thee en hoe heter het water waarmee de thee wordt gezet, des te bitterder de smaak. Sencha bevat veel anti-oxidanten en wordt dan ook als erg gezond beschouwd.

Chinese Jasmijnthee
De Chinezen drinken deze half gefermenteerde thee al duizend jaar lang, en de hele dag door. Je kunt Jasmijnthee dus met recht de nationale drank van China noemen. Tijdens het drogen worden verse jasmijnblaadjes aan de thee toegevoegd, waardoor de zachte, elegante jasmijnsmaak ontstaat. In uw theeglas of -kop krijgt jasmijnthee een lichte, bijna gele kleur, en ruikt u de intense geur van jasmijn.

Lapsang Souchon
Een echte krachtpatser, afkomstig uit de Chinese provincie Fujian. Het woord `Lapsang’ is een verbastering van Zhengshan, wat ‘echt’ betekent. Een kwalificatie die werd toegevoegd om de thee te onderscheiden van mindere theesoorten. Voor deze zwarte thee wordt het grote blad van de allermooiste China-thee gebruikt. In de volksmond wordt de thee ook wel `rookthee’ genoemd, naar de klassieke rokerige smaak die wordt verkregen doordat de theebladeren na oxidatie in bamboemanden boven een vuur van naald- of cipressenhout worden gerookt. Een heerlijke thee voor koude winteravonden, en een die prima past bij gekruid eten en sterke kaassoorten. Tip: drink hem eens samen met een single malt whisky.

Darjeeling
Ook wel bekend als de thee van de bergmist. Kruidig, fruitig en een klein beetje wrang. Darjeeling-thee is afkomstig van de hellingen van de Himalaya’s rond de stad Darjeeling in het noorden van India. Overdag schijnt hier de zon fel, maar de nachten zijn koud. In dit klimaat groeien de theebladeren heel langzaam, waardoor de thee haar kenmerkende zachte `muskaatwijnachtige’ smaak krijgt. Darjeeling-thee behoort tot de beste en duurste theesoorten ter wereld, de champagne onder de theesoorten zeg maar.

Earl Grey
Bent u ook zo gek op Earl Grey-thee, net als Jean-Luc Picard uit Startrek: The Next Generation en James Bond? Deze zwarte thee wordt op smaak gebracht met bergamotolie uit de schil van de citrusachtige vruchten van de bergamotplant. De thee is vernoemd naar de Britse graaf (earl) en staatsman Charles Grey. Volgens de legende kreeg hij tijdens een handelsmissie naar Azië het recept van de thee cadeau van een mandarijn wiens zoon van de verdrinkingsdood zou zijn gered door een van Greys medewerkers. Helaas kunnen we dit mooie verhaal naar de prullenmand verwijzen, want Charles Grey is nooit in China geweest. Bovendien kende men destijds het gebruik van bergamotolie in thee helemaal niet in China. Earl Grey is een mix van Indiase zwarte theesoorten als Darjeeling, Assam, Nilgiri en Ceylonthee.

De smaken

Kaffa levert uitsluitend Ethiopische single origine koffies, en geen melanges. Onze koffie is daarom voller, ronder en kwalitatief beter van smaak. Ontdek onze geraffineerde smaaknuances!

 

Kaffa


Aan de wieg van de koffie
Hier is het ooit begonnen. In het bergachtige gebied ten zuidwesten van Addis Abeba, Kaffa of Kefa genaamd, groeide de inheemse arabicaboom. Waarschijnlijk heeft de mens in de 9de eeuw geleerd de bessen en bonen van deze boom te verwerken, maar zoals de koffieplanten in de vroege ochtend door bergmist aan het oog worden onttrokken, zo zal ook de vroegste geschiedenis van koffie wel altijd in nevelen gehuld blijven. Misschien maar goed ook, want mysteries leveren vaak de mooiste verhalen op.

Kaldi

Bijvoorbeeld dat van de geitenhoeder Kaldi. Hij zou rond het jaar 300 met zijn kudde door de bergen zijn getrokken. Op een van zijn tochten viel hij in slaap en toen hij ontwaakte, waren zijn geiten verdwenen. Een heel eind verderop vond hij ze terug. Door het dolle heen dansten en sprongen ze in het gras. Bij nader onderzoek bleek dat ze van een struik met rode bessen hadden gegeten. Kaldi nam een zak vol bessen mee en gaf die aan een monnik van een naburig klooster. Deze brouwde er een drankje van waar hijzelf en zijn collega-monniken veel baat bij bleken te hebben. Eindelijk konden ze tijdens het urenlange bidden wakker blijven!

Nog steeds komt uit deze streek de heerlijkste koffie. Onze Kaffa is vol en rond van smaak, een beetje chocoladeachtig zelfs. Een koffie met een gemakkelijk karakter en een elegant zuurtje. Kom langs voor een zak of een blik van deze frisse, geurige koffie. Natuurlijk ook via onze website te bestellen.

 

Harrar Longberry


Coffee of Kings
In de berglandbossen van de provincie Harrar, in het oosten van Ethiopië, groeien de koffieplanten waaruit een van de lekkerste koffiesoorten ter wereld voortkomt: de Harrar Longberry. De koffiebessen, die worden verbouwd op een hoogte van zo’n tweeduizend meter, worden na de oogst in de zon gedroogd. Deze natural methode – in tegenstelling tot gewassen koffie – zorgt voor de volle zoete smaak.

koffiebes

Harrar-koffie wordt niet voor niets betiteld als Coffee of Kings. Het is de klassieker onder de Ethiopische koffiesoorten en een van de meest begeerde koffiesoorten ter wereld.

Koffiekenners buitelen over elkaar heen om de smaak en geur van Harrar Longberry te beschrijven: fruitig-zoet, volle medium-zware body met wijnachtige toetsen, geweldige geur, extreem zacht, mooie zuurgraad, duidelijke touch van zwarte bessen, wild prikkelende smaak op de tong, decent aroma – en ga zo maar door.

Misschien vraagt u zich af waarom deze koffie ‘Longberry’ wordt genoemd. De koffie uit Harrar wordt onderverdeeld in ‘Longberry’ en ‘Shortberry’. De Longberry-bonen zijn groter, gewilder en van betere kwaliteit en smaak.

U vindt Harrar Longberry in onze winkel in de Czaar Peterstraat, maar u kunt deze koffie ook bestellen in de webshop.

 

Yergacheffe


‘Overweldigende explosie van fruit en bloemen’
In het zuiden van Ethiopië, tussen de mooiste heuvels van Sidamo, ligt de plaats Yirgacheffe. Hier komt een unieke koffie vandaan die wereldwijd wordt geprezen om zijn heerlijke fruitige aroma’s. De superlatieven vliegen je om de oren wanneer liefhebbers spreken over Yirgacheffe.

heuvels

Deze sprankelende koffie bevat lichte tonen van limoen en perzik, gemengd met jasmijn en een zweem van exotische specerijen als peper en kaneel.

Een gevarieerd smakenpalet waaraan zelfs chocolade, walnoot en ceder kunnen worden toegevoegd. Yergacheffe is zeker een ritje naar onze winkel waard!

 

Sidamo


Symfonie van smaken
Onze vierde vaste koffie is afkomstig uit de gelijknamige provincie. Sidamo kan inmiddels rekenen op een vaste club enthousiaste fans.

De koffiebonen worden hoog in de bergen van Zuid-Ethiopië geteeld, onder ideale omstandigheden en grotendeels op heel kleine plantages. Alleen volledig gerijpte bonen worden met de hand geplukt en in de zon gedroogd op gespannen doeken, zodat ze niet op de grond liggen. Sidamo is vol van smaak met rijke tonen van mandarijn, mokka en chocolade.

Koffie_drinken

Ook in eigen land is deze koffie populair: vijftig procent van de Sidamo wordt door de Ethiopiërs zelf genuttigd. Als dat geen goede aanbeveling is…

Koffie van de maand

Forest

Forest Coffee wordt geoogst van bomen in de bossen van Bench Maji, een streek in het zuidwesten van Ethiopië. De bossen worden beheerd en onderhouden door de lokale boeren. Zij zorgen ervoor dat het struikgewas rond de bomen verwijderd wordt om de toegang te vergemakkelijken en vervangen soms oude bomen door zaailingen uit het bos zelf. Zo blijven de bonen van onze Forest Coffee dus uit het oorspronkelijke woud komen. Eén hectare bos is goed voor zo’n 200 kg koffie. Meteen bestellen!

REACTIES
Grapedistrict, Amsterdam:

Wij zijn al vijf jaar trouwe klant van Kaffa. Super goede en erg lekkere koffie!

Manuela Serno, Amstelveen:

Geweldige koffie! Zo puur en vol van smaak! Daar kan geen koffie uit de supermarkt tegenop! Echt een traktatie en dus een aanrader! Ik kan het koffie-liefhebbers aanbevelen!

Jan van Hooff:

Via een collega kennisgemaakt met de lekkerste koffie ooit! Ga nu altijd voor ‘ Kaffa’  naar de Czaar Peterstraat.

Erik Kriek, Amsterdam:

‘De smaak van Kaffa is onnavolgbaar, een ontzettend lekkere koffie!’

Maatschap de Ruympte, Amsterdam:

‘Wat een service; elke maand wordt onze bestelling door Marcos met z’n Kaffamobiel langsgebracht!’